Sekrestyénk felújítása

2018 tavaszán kaptuk a jó hírt, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumától (EMMI) egy vissza nem térítendő pályázaton nyertünk több mint két millió forintot sekrestyénk és a mögötte lévő virágozó felújítására.

A pályázatot azért nyújtottuk be, mert az utóbbi években kellékeink és a szépen gyarapodó ministránsaink száma miatt szükségessé vált a bővítés.

A legfontosabb célkitűzés a hely gyarapítása és a tárolók növelése volt. Ezt úgy tudtuk megvalósítani, hogy a sekrestye és a virágozó közti vastag, de nem teherhordó falat kiverettük, és a helyére csináltattunk egy nagyobb ruhásszekrényt, felszabadítva azt a helyet, ahol az eddigi kisebb szekrény állt. Ehhez a műemlékvédelmi hivatal engedélyére is szükség volt, a hivatal képviselője pedig az előzetes szkepticizmus után a helyszíni bejáráson meggyőződhetett arról, hogy lehetséges egy mindenki számára megnyugtató megoldás.

A sekrestyében álló korábbi kis szekrény helyére egy lehajtható asztalt csináltattunk, a virágozó eddigi polcrendszerét pedig átgondolt helykiosztással sikerült megnövelni.

Ezekkel a változtatásokkal a sekrestye területét néhány négyzetméterrel meg tudtuk növelni, ezen felül a mise- és ministránsruhákat tároló szekrényt is átgondoltuk: tolóajtót kértünk bele, továbbá kértünk egy alacsonyabb akasztó rudat, hogy a kis ministránsaink könnyebben érjék el és akasszák vissza ruháikat.

Végül a templomhajóból nyíló ajtó lefestésével és a két felújított helyiség kimeszelésével lett teljessé a felújításunk.

Jakobszen Gabriel